Samen bereik je meer met het collectief

Is het energietarief bij een energiecollectief goedkoper?

Een manier om te besparen op je energie is om jezelf in te schrijven bij een energiecollectief. Hierdoor heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een andere energieleverancier. Een collectief is een groep Nederlandse huishoudens die gezamenlijk willen overstappen om zo meer voordeel te behalen. Dit is echter pas mogelijk wanneer honderden huishoudens meedoen. Wij leggen je uit of het energietarief bij een energiecollectief goedkoper is dan bij een energieleverancier.

Wat is een energiecollectief precies en hoe werkt dit?

Wanneer je mee wilt doen met een energiecollectief, schrijf je je in voor een energieveiling. Je behoort dan tot een groep huishoudens die zich net zoals jij zich hier ook voor hebben ingeschreven. Samen met deze groep doe je mee aan een zogeheten energieveiling. Energieleveranciers kunnen tegen elkaar op bieden om het collectief aan te mogen sluiten. Vaak geld de volgende regelen: hoe groter de groep, hoe groter het voordeel.  

Wanneer de veiling is afgelopen, dan wint de energieleverancier met het scherpste energietarief. Een energieveiling heeft wel vaak veel haken en ogen aan het contract gehangen. Zo zal er geen overstapboete worden vergoed, is een deelname aan een veiling niet vrijblijvend of worden de prijzen na het eerste jaar van het contract een stuk duurder.

Is het energietarief goedkoper?

Nee, het energietarief is vaak niet altijd goedkoper dan een contract dat je zelf afsluit bij een energieleverancier. Het tarief voor gas en stroom is vaak wel goedkoper, maar de vaste kosten zoals het vastrecht van je abonnement worden hierdoor torenhoog. Hierdoor betaal je nog meer dan dat je nu doet voor je huidige contract.

Een voordelig en goedkoop tarief voor gas en stroom kun je dan ook het beste afsluiten via een energievergelijker die echt kijkt naar alle kosten. Zo bereken je snel of je kunt besparen en sta je niet voor onverwachte verrassingen. Geen hoge vastrechtkosten, voordelige voorwaarden en een laag tarief. Dat is belangrijk bij het afsluiten van een nieuw contract! Hierdoor sluit je echt het voordeligste contract af. Een energiecollectief zorgt dus niet direct voor een laag energietarief voor je nieuwe energiecontract.